14049

Wielse Hoeven

Gemonde, gelegen in de Meierij van ‘s-Hertogenbosch is een kerkdorp van de gemeente Sint-Michielsgestel waar het  sinds 1 januari 1999 deel van uitmaakt. Er is al duizenden jaren bewoning in de omgeving van Gemonde.

Ten noorden van Gemonde, bij het buurtschap Wielse Hoeven, werd een urnen-veld aangetroffen. Het huidige dorp is ontstaan uit vier gehuchten, die elk deel uitmaakten van een andere gemeente: Boxtel, Sint-Michielsgestel, Schijndel en Sint-Oedenrode.

Zo’n 1000 jaar geleden werd met het begrip ‘hoeve’ het oppervlak aan land aangeduid waarvan een ‘normale’ familie kon bestaan (in z’n levensonderhoud kon voorzien). Hoeve zou zodoende zijn wortels hebben in het begrip ‘behoefte’. Op arme gronden was een hoeve dus groter dan op rijke gronden. Heel anders dus dan de ontwikkeling in de middeleeuwen. In die tijd gold, hoe rijker de grond hoe rijker de boer en hoe groter zijn land. Dat tegenover de arme keuterboertjes op het zand. Nu is hoeve nog slechts het gebouw (huis en stallen) of soms alleen nog het woonhuis.

Lees Meer
Sluiten