21138

Revitalisatie woning RKS Sittard

 START BOUW | SEPTEMBER 2021

De Kollenberg is de bekendste heuvel van Sittard en is rijk aan historie. Het meest bekende gebouw is de bijna 350 jaar oude Sint Rosa kapel (1675). Hiernaartoe trekt ieder jaar op de laatste zondag van augustus nog altijd de Sint Rosaprocessie. Deze kapel was ten tijde van de bokkenrijders een verzamelplaats waar de bandieten samenkwamen. Verder staan er zeven wegkapelletjes langs de weg Kollenberg, "De Voetvallen", die het lijden van Jezus uitbeelden en een monument voor een Amerikaanse piloot die in 1944 op de Kollenberg neerstortte.

De Kollenberg is verder bekend vanwege het daar plaatsvindende carnavalsritueel Maske Begrave, alsmede vanwege van het jaarlijkse krombroodrapen.

Het natuurschoon op de Kollenberg staat onder druk van de oprukkende bebouwing. De in 1995 opgerichte Stichting Behoud Kollenberg zet zich in voor behoud van het natuurschoon. Enkele successen van de Stichting zijn de teelt van speltgraan en het Memoriebos.

Ook is op de Kollenberg de eerste film Flodder opgenomen. De dure woningen die in de gelijknamige wijk op de westflank van de Kollenberg staan waren een relevant decor. De latere films en de tv-serie zijn elders opgenomen.

De Kollenberg is toe aan een revitaliseringslag. Het merendeel van de woningen is gebouwd in de midden jaren -70 van de vorige eeuw. Energetsich maar ook estetisch toe aan een tweede leven. Ook wij mogen namens onze opdrachtgevers mee ontwerpen en bouwen aan de toekomstigbestendige nieuwe Kollenberg.

 

 

Lees Meer
Sluiten