Vanaf 1 januari 2015 krijgen alle huiseigenaren die nog geen energielabel bezitten een voorlopig energielabel thuis gestuurd. Gebaseerd op het bouwjaar en het type woning, geeft dit label aan hoe energiezuinig uw huis is.
Dit voorlopig energielabel moet u zelf online omzetten in een definitief energielabel.
Het definitieve energielabel heeft u namelijk nodig bij de verkoop of verhuur van uw huis.
Vanaf 1 januari gaat de overheid hierop controleren en toezien en kunnen er ook boetes worden opgelegd indien het Energielabel ontbreekt.

In bepaalde gevallen is het Energielabel echter niet verplicht:
Is er voor 1 januari 2008 maar niet langer dan 10 jaar geleden een Energie Prestatie Advies (EPA-maatwerkadvies voor bestaande bouw) opgesteld dan mag u dit advies als vervanging van het Energielabel overhandigen aan de koper of huurder. 

De berekening van de Energie Prestaie Coëfficient (voor nieuwbouw) maakt al geruime tijd deel uit van de aanvraag voor bouwvergunning (tegenwoordig heet dat Omgevingsvergunning, activiteit Bouwen). De EPC kunt u echter NIET gebruiken als vervanging van het Energielabel. Wel kunt u energiegegevens uit de EPC-berekeningen gebruiken om het Energielabel aan te vragen. Ook kunt u de EPC-berekening als bewijsmateriaal indienen bij de aanvraag van het energielabel.
Aangezien wij de EPC-berekeningen voor nieuwbouw altijd in eigen beheer hebben uitgevoerd kunnen we daarover beschikken in ons eigen archief. U kunt als klant GRATIS een exemplaar krijgen van de EPC-berekening van destijds. Dat kan zowel op papier als digitaal (PDF). Bel of mail ons even !