15001

7 Woningen 'De Schatkist' Beekdaelen

Het schoolgebouw is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en typologische ontwikkeling. Het gebouw bezit architectuurhistorische waarde vanwege het bijzonder belang voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur en als voorbeeld van het oeuvre van architect Jos Wielders. 

Ensemblewaarde ontleent het pand aan de situering aan de Schoolstraat en daarmee van belang voor het aanzien van dit deel van Schinveld. Het schoolgebouw vertegenwoordigt stilistisch belang omdat zowel stijlelementen van het Functionalisme (o.a. de witte gevelafwerking, de stalen ramen, de platte daken) als het Traditionalisme (baksteen, zadeldak) in het ontwerp van Jos Wielders verenigd zijn. Het gebouw is tenslotte van algemeen belang wegens de hoge mate van architectonische gaafheid van het exterieur en een deel van het interieur en de architectuurhistorische, typologische en functionele zeldzaamheid.

ARCHITECT
JOS. WIELDERS

 De Schatkist is een ontwerp van architect Wielders. In het oeuvre van deze beroemde architect is dit pand het enige met stucwerkgevels. Het pand is gebouwd in de jaren 30 van de vorige eeuw. Kenmerkende onderdelen van het oorspronkelijke ontwerp zijn nog steeds zichtbaar. Het feit dat deze zo goed bewaard zijn gebleven heeft ertoe geleid dat het schoolgebouw een monument is geworden.

Lees Meer
Sluiten