16069

6 Woningen Schrames Helden

THUIS IN HET LAND VAN PEEL EN MAAS

Het plangebied ligt aan de noordrand van Helden, tussen het dorp en de Kwistbeek. Met de fiets ben je in 10 minuten in de Heldense bossen met de typische stuifduinen. En ook Nationaal Park De Grote Peel ligt vlakbij. De natuur is hier geen uitstapje, het is gewoon je eigen woonomgeving!

SCHRAMES WAS 5000 JAAR GELEDEN AL POPULAIR

Aan de noordrand van Helden komt een nieuwe, groene woonbuurt, genaamd Schrames. Maar de plek is al duizenden jaren een geliefde plek om te wonen.

Bij archeologische opgravingen in 2005 werden op het terrein talloze oudheidkundige vondsten gedaan, waaronder de resten van zeker 94 gebouwen. De oudste sporen van bewoning dateren van zo'n 5000 jaar geleden, de jonge steentijd. In de daaropvolgende bronstijd en ijzertijd, bleef Schrames onverminderd populair. Ook doken er Romeinse objecten op in Schrames. Blijkbaar beviel het de vroegere eigenaren er prima, want ze bouwden Romeinse huizen en brachten waardevolle objecten mee. Een bronzen beeldje van de god Mars bijvoorbeeld, aardewerk en een grote hoeveelheid munten. De val van het Romeinse rijk deed niets af aan de aantrekkelijkheid van Schrames, want gedurende de middeleeuwen bleef het gebied bewoond, getuige de vele vondsten uit die tijd. Ook toen al genoten de bewoners ongetwijfeld van het uitzicht op het Noord-Limburgse landschap en de ligging dichtbij belangrijke verbindingswegen.

Lees Meer
Sluiten